top of page

Hargest Home Reno

Purchased in 2020, this house was bought as a doer-upper by its owners who saw a lot of potential. Located in beautiful Saint Kilda, it's close to schools, shops, the beach and city centre. The owners, who have experience in property and renovations, had the vision to turn this into a stylish family home.

Although structurally sound, RenoMasters knew how to take this renovation project to the next level. A 1960's property, cabinetry and flooring was old and rickety and there was a lack of insulation. To bring some life back into this home most of the renovation was focused on the interior. Minimal exterior work and re-cladding was done. 

Interior work:

A classic design feature of its era, the kitchen had a pass through window to the dining/lounge area. The kitchen had plenty of bench space but lacked the functionality the home owners were looking for thus the wall with a pass through was taken down. This wall supported existing ceiling joists and consent was required for a new beam to be installed to hold the joist. The removal of this wall was crucial in creating the open plan kitchen/dining/lounge area to make it much bigger and brighter than before. 

Dull brown carpet covered almost the entire floor. After being removed, carpet was replaced with vinyl plank flooring in the kitchen, laundry and bathrooms and plush new carpet for the rest of the home. The owners also opted for new curtains, blinds, doors, and mirror wardrobes in the bedrooms. The kitchen was kitted with the highest quality fittings, furnishings and appliances.

The bathroom was completely remodeled and fitted with a new vanity, shower and LED lights. Underneath the shower over bath was extensively waterproofed. The laundry, kitchen and bathroom features the same tiles for a cohesive design throughout the home.

 

All walls and ceilings were stripped, fully insulated, relined, primed and painted - a remodel for each room.

The laundry was initially accessible from the porch however, not internally. A built out porch allowed for the kitchen to be extended as well.

The original kitchen benches and storage wrapped in a U-shape around the perimeter of the room but the owners of the property wanted a breakfast bar to extend the bench space and create a more sociable kitchen space. This was achieved by blocking out and building over the kitchen window (where cabinets and the stove/oven are now)

The pass-through window and non-load bearing wall between the kitchen and dining was removed as well as the wall that separated the lounge and dining. removal of two walls played a major role in taking this home into modern times with open-plan living/kitchen, made for socialising with friends and family.

Although the kitchen window was blocked off, other windows were added to either side of cabinetry so that no natural light would be lost. 

Exterior work

The exterior of the house was re-cladded from brick to plaster and painted white, with a black roof and door to stand out. It was painted with a Granosite Nu-Age render system over existing brick veneer walls. A single concrete car port was demolished to make room for a covered car space. The property line was refenced and painted, and the garden landscaped with low maintenance grass and flower beds.

The finished look of this renovation was exactly what the clients were looking for. RenoMasters hit the nail on the head!

Before

During

After